• Εισαγωγή

    Μη ανακοινώσιμο στους μαθητές
    Τρέχων
  • Η ΓΗ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

    Μη ανακοινώσιμο στους μαθητές
    Τρέχων

    Η ΓΗ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον ήλιο και 8 πλανήτες: τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη, το Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Όπως θα δείτε και παρακάτω όλων τα ονόματα προέρχονται από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

    Ο Ήλιος είναι αστέρας του ηλιακού συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι τόσο φωτεινός ώστε δεν επιτρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας σε άλλα ουράνια σώματα να εμφανίζονται.

      

    Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης και ο μικρότερος στο ηλιακό μας σύστημα. Το όνομά του προέρχεται από το Ολύμπιο ελληνικό θεό της μυθολογίας Ερμή. Ο ίδιος ήταν αγγελιαφόρος των θεών, οδηγός των νεκρών στον Άδη, προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου.

     

    Ο πλανήτης Αφροδίτη αποτελεί το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ονομάζεται και Αυγερινός η Αποσπερίτης. Είναι προφανής ο λόγος που δόθηκε το όνομα της πιο λαμπερής θεάς στο συγκεκριμένο πλανήτη αφού η θεά Αφροδίτη κατά τη μυθολογία ήταν η προσωποποίηση της ομορφιάς και προστάτιδα του έρωτα.

     

    Η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης που γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Είναι ο 3ος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Έχει φυσικό δορυφόρο τη Σελήνη. Η λέξη Γη προέρχεται από το όνομα της αρχαιοελληνικής θεάς Γαία.

      

    Ο Άρης είναι ο 4ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης. Λέγεται και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του κόκκινου χρώματός του. Το όνομά του προέρχεται από τον Ολύμπιο θεό του πολέμου Άρη.

      

    Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και 5ος σε απόσταση από τον  Ήλιο πλανήτης. Είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε στο εσωτερικό του να περιλάβει όλους τους πλανήτες. Ο ίδιος ανήκει στους 4 αέριους γίγαντες πλανήτες. Το όνομά του προέρχεται από τον αρχαίο θεό Δία που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, δυνατότερος και σπουδαιότερος όλων των θεών και των μυθολογικών όντων.


    Ο Κρόνος είναι ο 6ος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο. Ανήκει και αυτός στους 4 αέριους γίγαντες. Το όνομά του προέρχεται από τον τιτάνα Κρόνο που όπως περιγράφεται στην αρχαία ελληνική μυθολογία σχετίζεται με τη λέξη χρόνος.

     

    Ο Ουρανός είναι ο 7ος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης. Ανήκει και αυτός στους 4 αέριους γίγαντες. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεότητα του ουρανού και ήταν πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία.

     

    Ο Ποσειδώνας είναι ο 8ος κατά σειρά απόστασης πλανήτης από τον Ήλιο και είναι ο τελευταίους από τους 4 αέριους γίγαντες. Σύμβολό του είναι η τρίαινα. Με ισχυρό τηλεσκόπιο μοιάζει με πράσινο δίσκο. Είναι ο πρώτος πλανήτης που βρέθηκε με μαθηματική πρόβλεψη και όχι από εμπειρικές παρατηρήσεις που έκαναν μέχρι τότε. Το όνομά του προέρχεται από το θεό Ποσειδώνα που ήταν θεός της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών και γενικότερα του νερού.


    Πηγή: http://www.4mtoys.gr/view_article/31/oi-planites-kai-i-mythologia

    Πώς όμως δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα;

    Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, εδώ που βρισκόμαστε, σε ένα προάστιο του Γαλαξία μας, σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα από ένα νεφέλωμα αερίων και σκόνης. Το νεφέλωμα αυτό, με 75% υδρογόνο και 25% ήλιο, τα δυο στοιχεία που δημιουργήθηκαν κατά τη Μεγάλη Έκρηξη, εμπλουτίστηκε και με βαρύτερα στοιχεία, αυτά δηλαδή που αποτελούν τη λεγόμενη αστερόσκονη. Τα στοιχεία αυτά, που εμπλούτισαν το νεφέλωμα αυτό, δημιουργήθηκαν στην καρδιά ενός μεγάλου γειτονικού αστέρα και εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια του εκρηκτικού θανάτου του, όταν ο αστέρας αυτός έγινε υπερκαινοφανής αστέρας, γνωστός ως σουπερνόβα.

    Η βαρυτική κατάρρευση του νεφελώματος αυτού προς το κέντρο του, η οποία προκλήθηκε μάλλον από την έκρηξη αυτού του γειτονικού υπερκαινοφανούς αστέρα ή και από την επίδραση κάποιων άλλων αιτιών, είχε ως αποτέλεσμα τη γένεση του ηλιακού μας συστήματος. Το νεφέλωμα αυτό συνηθίζεται να το αποκαλούμε «ηλιακό νεφέλωμα», επειδή στο κέντρο του δημιουργήθηκε ο Ήλιος, ο οποίος απέσπασε το 99,9% της μάζας του.

    Πάνω σε έναν περιστρεφόμενο δίσκο, που σχηματίστηκε γύρω από αυτόν τον πρωτοήλιο, από τα υπολείμματα του ηλιακού νεφελώματος, δημιουργήθηκαν οι πλανήτες, οι δορυφόροι τους, οι αστεροειδείς, οι νάνοι πλανήτες, οι κομήτες και η μεσοπλανητική ύλη.

    Πηγή: https://astro.planitario.gr/stoixeia-astronomias-erotisi-36/

    Κι όμως, ο ήλιος μας είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι του Γαλαξία μας! Τι έιναι επόμένως ένας γαλαξίας;

    Ο Γαλαξίας μας είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας περίπου 100.000-120.000 έτη φωτός σε διάμετρο που περιέχει 100 - 500.000.000.000 αστέρια. Μπορεί, επίσης, να περιέχει περίπου τόσους πλανήτες. Το Ηλιακό Σύστημα βρίσκεται μέσα στο δίσκο, περίπου 27.000 έτη φωτός μακριά από το γαλαξιακό κέντρο, στο εσωτερικό άκρο του Βραχίωνα του Ωρίωνα.

    Ο Γαλαξίας είναι μία τεράστια συγκέντρωση από αέρια, σκόνη, ακτινοβολία και αστέρια. Ο δίσκος του Γαλαξία, στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα, έχει διάμετρο περίπου 120.000 έτη φωτός. Ο Ήλιος μας απέχει από το κέντρο του περίπου 30.000 έτη φωτός και βρίσκεται σε μία από τις σπείρες του. Οι σπείρες είναι περιοχές με πυκνότερη ύλη και περισσότερα αστέρια. Περιέχουν νεογέννητα άστρα, νεφελώματα, ανοιχτά σμήνη αστέρων. Η άλως είναι το παλαιότερο τμήμα του Γαλαξία και είναι μία εκτεταμένη και λεπτή σφαιρική περιοχή. Αποτελείται από αέρια νέφη, κυρίως ιονισμένου υδρογόνου, παλαιούς αστέρες και σφαιρωτά σμήνη αστέρων, ακόμα και σκοτεινή ύλη.

    Πηγή: https://nightskygreece.gr/

    Παρακολουθώντας το πιο κάτω φιλμάκι, θα καταλάβουμε πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με το Γαλαξία μας και τα αστέρια του.

    Φανταστείτε επίσης ότι το σύμπαν αποτελείται από δισεκατομμύρια γαλαξίες σαν το δικό μας!

    ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Η Γη μας δεν είναι ένα ακίνητο ουράνιο σώμα. Κάνει δύο  διαφορετικές κινήσεις, κάθε μια από τις οποίες επηρεάζει τη ζωή μας διαφορετικά.


    Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της σε 23 ώρες, 56 λεπτά και 4,09 δευτερόλεπτα. Αντί για τη κίνηση αυτή, οι κάτοικοι της Γη αντιλαμβάνονται τη φαινόμενη κίνηση των ουράνιων σωμάτων από την ανατολή προς τη δύση. Στην περιστροφή της Γης οφείλεται η εναλλαγή μέρας και νύχτας.

      


    Η δεύτερη κίνηση της Γης είναι η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, που δημιουργεί το έτος και τις εποχές. Η τροχιά κίνησης της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι ελλειπτική και μια πλήρης περιφορά διαρκεί 364,25 μέρες και σε αυτή οφείλεται η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

    Ενώ το κανονικό ημερολόγιο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,25 μέρες, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

    Έτσι, προκειμένου να συγχρονίζεται καλύτερα το ιστορικό ημερολόγιο με το αστρονομικό και να μην υπάρχει αλλαγή έτους σε διαφορετική ώρα κάθε χρονιά, έχει αποφασισθεί να μένουν ίδια τα πρώτα τρία και να προσμετράται άλλη μια μέρα τον Φεβρουάριο ανά τετραετία (4 Χ 0,25 = Μια ημέρα). Το έτος αυτό, στο οποίο ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες και ο χρόνος 366 μέρες, ονομάζεται δίσεκτο έτος.


    Ο άξονας περιστροφής δεν είναι κατακόρυφος αλλά έχει μια κλίση 23,5 μοίρες περίπου. Στην κλίση του αυτή οφείλονται οι εποχές του έτους. Καθώς η Γη περιφέρεται, είναι στραμμένο προς τον Ήλιο είτε το βόρειο είτε το νότιο ημισφαίριό της. Στο ημισφαίριο που είναι στραμμένο προς τον ήλιο, οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν πιο κάθετα προς αυτό και το θερμαίνουν περισσότερο (καλοκαίρι), ενώ στο άλλο ημισφαίριο πέφτουν πλάγια και το θερμαίνουν λιγότερο (χειμώνας).

    Όσο πιο μεγάλη η κλίση με την οποία πέφτουν οι ηλιακές ακτίνες σε μια περιοχή, τόσο λιγότερο τη θερμαίνουν. Γι' αυτό, αν και στους πόλους της Γης έχουμε 6 μήνες φως, ο ήλιος δεν ζεσταίνει πολύ, υπάρχει ολόχρονα χαμηλή θερμοκρασία και οι πάγοι δεν λιώνουν.

    Αντίθετα, στις τροπικές περιοχές όπου οι ακτίνες του ήλιου είναι πάντα κάθετες, η θερμοκρασία είναι ολόχρονα ψηλή και σταθερή.

    ΜΕ ΡΟΖ ΧΡΩΜΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

    ΜΕ ΡΟΖ ΧΡΩΜΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Πηγή: https://www.ea.gr/ep/mobile/stars/kiniseis.html

    Ταμπλό μαθήματος